Geschiedenis Castellane

L;histoire de Castellane – Gorges du Verdon – Provence

Castellane ligt op ca. 760 m. hoogte in één van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk. Het is een zeer oud dorp met een rijke historie. De eerste sporen van bewoning dateren vanaf het late paleolithicum tot de bronstijd zo’n 4000 jaar v. Ch. 40 miljoen jaar geleden was hier zelfs een zee. In Castellane is een klein museum naast het gemeentehuis waar het een en ander over deze tijd is te zien. Op de Col des Lèques is een mooie wandeling uitgezet naar een bergwand met duidelijke fossielen van zeekoeien. Een oplettende wandelaar kan in de omgeving fossielen, en zelfs nog de dolmen (hunebedden) terugvinden van bewoners uit de bronstijd.

De streek is bezet geweest door de Romeinen en de Saracenen. Tijdens oorlogen en onderlinge twisten in de roerige middeleeuwen zochten de bewoners uit het gebied regelmatig bescherming op de Roc, een 180 meter hoge, haast onneembare natuurlijke vesting. In 977 heeft Pon-Arboud Aldebert achter de Roc een kasteel gebouwd. De ruïnes hiervan zijn nog duidelijk aanwezig. Het huidige kerkje “Notre Dame du Roc” is in de late middeleeuwen door kloosterlingen gebouwd. In de loop der eeuwen is het in verval geraakt. In 1590 en als laatste in 1860 zijn herstellingen uitgevoerd. Wellicht dat dit de grondslag is van de vreemde architectuur. Tot rond 1900 was het kerkje populair als bedevaartsoord. Getuigenissen van de vele wonderbaarlijke genezingen zijn nog in het kerkje op de Roc terug te vinden.

Knights Templar cross Castellane

Dan is er natuurlijk ook nog het geheim van de tempeliers die hun schatten zouden hebben verborgen in deze streek. De sporen van de Tempeliers zijn nog duidelijk herkenbaar terug te vinden in ruïnes maar ook in veel bestaande historische gebouwen, kerken en kapellen.
Is de schat van de Tempeliers hier verborgen?  (filmpje: op het spoor van de tempeliers in de Verdon)

Gelukkig zijn deze rumoerige tijden voorbij. Castellane telt thans ongeveer 1500 inwoners. De historische uitstraling is bewaard gebleven en het bruisende dorpje is bekend geworden omdat het aan de ingang van de beroemde Grand Cayon du Verdon ligt in het 180.000 ha. tellende natuurpark Verdon. (filmpje Castellane)
De centrale ligging op de route Napoleon, waar vier wegen samenkomen, biedt de mogelijkheid om leuke dagtrips te maken. Bijvoorbeeld naar de kust in Nice (90 km.) en de badplaats Frejus (80 km.) of Monaco (100 km.) en Saint-Tropez (100 km.)